Zandvoort tegen geluidsoverlast wegverkeer

Hoewel wij als Zandvoorters het circuit een groot hart toedragen zijn er de afgelopen jaren door het gedoogbeleid van de Gemeente Zandvoort echte excessen ontstaan. Er wordt op geen enkele wijze kordaat opgetreden bij geluidsoverlast veroorzaakt door motoren en andere voertuigen.

Na een verbale confrontatie tussen de oprichter van onze vereniging eind juli 2020 en een motorgroep van 20 man die met brullende motoren Zandvoort om 22.30u kwam bezoeken was voor hem de maat vol. Na een eerste bericht in de Zandvoorts Courant kreeg hij vele steunbetuigingen bij het ter verantwoording roepen van gemeente, politie en handhaving.
In oktober 2020 zijn wij met een eerste groep van Zandvoorters bij elkaar gekomen en is er besloten om een vereniging op te richten,  Reeds op 9 november 2020 heeft de oprichting plaatsgevonden en zijn wij direct aan de slag gegaan om het thema geluidsoverlast door wegverkeer op de agenda te krijgen bij politie en politiek.

Hoewel wij onze focus eerst willen richten op de Zandvoortse herrieschoppers die dagelijks overlast veroorzaken zullen wij parallel aan dit traject een lik op stuk beleid nastreven door politie van bezoekers die hun bezoek aankondigen met een hoop herrie en snelheids-overtredingen. Uiteraard zoeken wij contact met bewonersgroepen in onze buurgemeenten om dit probleem ook in regionaal verband aan te pakken.

Indien u zich bij ons wilt aansluiten en lid worden, stuur dan een bericht aan wegverkeeroverlast@gmail.com

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

15 reacties op Zandvoort tegen geluidsoverlast wegverkeer

 1. Annemiek Wilemsen schreef:

  Geachte heer / mevrouw,

  Wat een goed initiatief!
  Graag willen wij ons aansluiten bij uw vereniging.

  Wij wonen in Heemstede en ervaren redelijk wat geluidsoverlast.
  Geluidsoverlast in een van de meest onderschatte veroorzaker van stress!

  Kunt u ons laten wat wij kunnen doen om ons aan te sluiten?

  Met vriendelijke groet,

  Annemiek en Ton Jan van Osnabrugge – Willemsen

 2. Bewonersgroep Zandvoort schreef:

  Eerste reacties na het artikel in het Haarlems Dagblad komen binnen. Reacties vanuit Haaarlem, Santpoort, Bloemendaal….ons verhaal is zeer herkenbaar voor iedereen!

 3. Mark schreef:

  Bedankt voor jullie flyer. Binnen onze VvE hebben we het ook al vaker over geluidsoverlast gehad. Ik heb zelf al een keer contact opgenomen met De Provincie (NH), maar die zeiden dat er weinig gehandhaaft wordt. Bij twee incidenten heb ik contact opgenomen met Politie Geen Spoed (0900-8844), en die raadden me aan dit soort dingen altijd te melden. Anyway, ook dit is een goed initiatief van jullie, ben benieuwd naar het vervolg 🙂

 4. Joe van denBergh schreef:

  I tried to register to pay subscription. I live on the boulevard and every summer we are plagued by motorcycle groups racing through our town. Very bad and disturbing. It says I am already logged in but I cannot retrieve my password. Please help.
  Wonderful initiative.
  Success
  Sincerely
  Joe van den Bergh
  joevdb@gmail.com

 5. Petra schreef:

  Wat een goed initiatief.
  Zelf heb ik minder moeite met specifiek de motoren.
  Wel zou ik graag zien dat heel Zandvoort een 30 km dorp wordt.
  Ik heb al eens bij de gemeente aangevraagd om de Kostverlorenstraat (vanaf rotonde tot spoorboom) geheel een 30 km straat te maken, omdat iedereen zeker meer dan 50 rijdt.
  En dit vooral zorgt voor gevaarlijke situaties bij bocht met kleine fiets drempel.
  Maar kreeg als antwoord dat het een doorgaande straat is en daardoor niet verlaagd kan worden naar 30 ipv 50 km, en dat de metingen aangeven dat gemiddeld 48 km wordt gereden.
  En dat ze dus blijven met puur het advies bord van 30 km en niet definitief.
  Hoop dat jullie wat voor elkaar krijgen als vereniging.
  Succes
  Mvg Petra

 6. Hoe kan ik lid worden?
  Zomers bij Schuitengat van en naar strand vaak s’avonds show knallen met motoren.
  Vaak méér dan 80 dB op de woongevel.
  Ter info: dB meting methode/ normering meet inclusief de lage herrie bromtonen dB(C) van motoren.
  De dB(A) meetmethode (voor muziek) meet lage herrie bromtonen verzwakt mee, en is dus ongeschikt voor geluidsmeting / normering van brommende motoren.

 7. Ronald schreef:

  Zou graag willen dat de snelheid tussen het grandorado hotel en de rotonde bij het circuit wordt gereduceerd. Nu wordt het gebruikt als verlengstuk van het circuit zowel door auto’s en motoren die zelfs op hun achterwielen rijden.

 8. J. Looman schreef:

  Wij hebben geen flyer ontvangen. Hoe kunnen we aansluiten?

 9. J. Heran schreef:

  Ik woon (hoog) op de Passage, en heb, vooral in de zomer veel last van de motoren;
  je kunt je deuren of ramen niet open houden; auto’s geen probleem, circuit geen probleem.
  Ik wil best lid van de Vereniging worden.
  Jeroen.

 10. Simone schreef:

  Geachte heer / mevrouw,

  Wat een goed initiatief! Wij sluiten graag aan bij dit initiatief. Het is ongehoord wat er allemaal op de boulevard scheurt! En ik sluit mij aan bij de woorden van Ronald. Zou graag willen dat de snelheid tussen het centerparcs hotel en de rotonde bij het circuit wordt gereduceerd. Nu wordt het gebruikt als verlengstuk van het circuit zowel door auto’s en motoren die zelfs op hun achterwielen rijden.

 11. Paul schreef:

  Een geweldig initiatief.
  Wij wonen in de Kostverlorenstraat, en zouden ons graag willen aansluiten.
  Hoe kan dit?
  Vooral in de zomermaanden is de geluidsoverlast van ronkende motoren storend.
  Verder heb ik soms het idee alsof het circuit hier al is begonnen: auto’s en motoren rijden veel te hard door deze woonbuurt.
  Veel succes 💪👍

 12. Huiberts schreef:

  Beste,
  Het is zeker een goed initiatief.
  Ik woon in de Brederodestraat, daar is het een regelrechte snelweg. Auto’s, vrachtverkeer en motoren/scooters rijden stelselmatig veel en veel te hard waardoor het geluid niet te harden is. De Brederodestraat IS een 30km zone helaas doet de gemeente er niets aan om de snelheid te verminderen waardoor dan ook het hinderlijke geluid Nooi zal verminderen.
  Zomers komen er echt honderden weggebruikers door deze straat racen met knalpijpen, zware jeeps/auto’s/vrachtverkeer van bevoorrading, opgevoerde motoren en scooters. Het wordt met het jaar erger en erger ook mede door de vele verhuur die plaatsvindt in dit dorp. Het zou de gemeente sieren om ook de bewoners te helpen met dit probleem. Ben benieuwd..

 13. KJ Dingenouts schreef:

  Wat een goed initiatief!
  Zandvoort haalt inderdaad veel te veel lawaai binnen. De gemeente kiest voor massa toerisme van de goedkope soort. Dat trekt veel mensen die van lawaai houden.
  Naar mijn mening zou je toch naar het totaalplaatje moeten kijken, dus zowel wegverkeer, muziekfeesten, circuitlawaai, vliegtuigen, en toeristische verhuur in achtertuinen. Dat samen geeft de stressfactor bij mensen (en dieren).
  Naast het normaal menselijk geluid (van buren) wordt dat extra (overbodige) geluid veel mensen bewust of onbewust vaak te veel. Slecht slapen en hoge bloeddruk is vaak het gevolg. Veel van dat lawaai is te voorkomen, door verder op zee vliegen, minder verkeer toelaten of alleen elektrische voertuigen (zonder disco aan boord), minder racen op circuit (minder dan de huidige 280 dagen lawaai) of met dempers en dezelfde geluidsregels als op straat (vooruit formule 1 nog 1 of 2 keer en dan formule E), minder feesten of feesten zonder versterking en zonder zware bastonen, akoestische muziek, minder toeristen in tuinen of alleen zij die geen herrie maken. Als we samen willen leven in dit gebied kan dat best, maar hoe voller het wordt hoe strenger de regels en handhaving moeten zijn, om het leefbaar te houden en vooral gezond te houden.
  Het wordt, zeker sinds Corona, tijd, dat we gezondheid belangrijker gaan maken dan snel en massaal geld verdienen met bijbehorende lawaai en vervuiling. De rekening voor de gezondheid komt achter het lawaai aan. Lawaaivergunningen afgeven en lawaai toestaan zou peperduur (duurder dan de kosten van voorkomen van lawaai) moeten zijn en het is nu gratis. Ondernemen en geld verdienen kan best zonder al dat lawaai en vervuiling.
  En stilte in je huis (en tuin) zou een grondrecht moeten zijn. Dat mag je toch wel vragen gezien het prijskaartje voor wonen?

  Succes met jullie mooie werk!

 14. Ch schreef:

  Hi Huiberts,
  Heel herkenbaar, hoe denken jullie dat deze vervuilers en herriemakers in Zandvoort terecht komen? Onder andere door Vogelenzang. Vroeger konden we in het weekeinde nog in de tuin zitten en iets tergen elkaar zeggen. Dat kan al niet meer, je verstaat elkaar toch niet dus ga je maar weg uit je eigen tuin. Daarvoor kocht je toch geen huis met een tuin? De gemeente doet al 40 jaar of ze gek zijn. En een 30 km gebied daar kan alles dus waarom klaag zoiezo. Mag allemaal!! Is helemaal legaal zegt de gemeente.

 15. R. Busé schreef:

  Het initiatief om wegverkeeroverlast te beperken in Zandvoort strand vooral op de drang naar inkomsten van zowel de a) Gemeente uit parkeerinkomsten (goed voor de gemeentekas! ) en anderzijds b) de “horeca” in (dorp en strand) wat leuk is voor de uitbaters maar met vooral een serie ongemakken voor de gewone inwoners van ons dorp. De Rijksoverheid wetten (Wet geluidshinder en Wet milieubeheer) zijn niet aan de orde. De Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motor voertuigen (NEFOM)
  stelt aandacht voor overmatig verkeerslawaai al jaren aan de orde. De geluidsnorm
  70 dB(A) is maximum ook volgens de WHO, Europese Commissie en de bekende RIVM stelt dat vast. Het is jammer, dat wederom groepen ASO motorrijders het voor
  de echte toer motor liefhebbers verpesten door met hun lawaai apparaten door natuur en dorpen te rijden. Men geeft iedere “normale motor liefhebber” ook een on- verdient stempel als lawaai hufter. Ieder jaar laten controleren bij een keuringdienst en alleen de weg op met een specifieke gekleurde nummerplaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *